Lebih Banyak Pakar Keselamatan Maklumat Diperlukan, Kata CyberSecurity Malaysia
9 FEB 2010 (Bernama)

KUALA LUMPUR, 9 Feb (Bernama) -- Meskipun jenayah siber perbankan Internet masih di paras yang boleh ditangani, negara masih perlu melahirkan lebih ramai pakar keselamatan maklumat, demikian menurut CyberSecurity Malaysia.

"Saya tidak mahu mendakwa bahawa kita kekurangan pakar atau pakar kita sudah mencukupi untuk menyelesaikan masalah tetapi kita perlu bekerjasama bagi melahirkan lebih ramai pakar," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Lt Kol (Bersara) Husin Jazri.

Beliau berkata dengan bilangan pengguna Internet yang semakin meningkat dan aliran sekarang yang menuju ke arah penggunaan lebih canggih seperti perbankan mudah alih, negara perlu bersedia dalam segenap segi, terutamanya dengan pakar keselamatan maklumat.

Ketika ini, Malaysia mempunyai kira-kira 16 juta pengguna Internet, katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan pembukaan di Seminar RSA CyberSecurity 2010, di sini, pada Selasa.

Mengenai perbankan dalam talian, Husin berkata pihak yang paling terjejas akibat daripada jenayah siber adalah pengguna dan bukannya institusi kewangan.

"Saya tidak bimbangkan bank-bank. Mereka mempunyai banyak wang untuk menjamin keselamatan sistem mereka. Mereka boleh mendapatkan perunding terbaik dunia untuk memeriksa sistem keselamatan mereka," katanya.

"Manusia yang menerima kesan, bukan bahagian teknologi. Pengguna menjadi mangsa. Apabila pengguna berkomunikasi dengan bank, mereka terdedah kepada ancaman kejuruteraan sosial, skim penipuan dan ancaman-ancaman lain."

Menurut Husin, pengguna dalam talian perlu sedar bahawa bank-bank tidak pernah membuat penyenggaraan dalam talian bagi pelanggan mereka berkaitan dengan perbankan Internet.

"Kami perlu memberi pendidikan kepada pengguna tentang hakikat ini yang mana boleh membantu membendung masalah apabila mereka menyedari akan aspek ini," katanya.

Daripada sejumlah 3,564 kes yang dilaporkan tahun lepas, 1,022 merupakan kes penipuan dan pemalsuan yang menyumbang satu pertiga daripada kes, kata Husin.

"Kita harus berkongsi pengetahuan dan mengenal pasti strategi yang perlu untuk menangani ancaman seperti peningkatan risiko menceroboh sistem keselamatan, pencurian identiti, emel penipuan dan keganasan siber," katanya.